Havnebugten, Rønne
En af de bedste fotografer på Bornholm, Gottlieb Støckel, har taget dette dejlige billede. Fra Kastelstårnet i Rønne var der en fantastisk udsigt: Det nuværende fyr på Havnebakken blev opført i 1880 og afløste det ældre indsejlingsfyr, der anes på dette billede. Søndre Kirkegård var anlagt i 1813, men udvidet flere gange ud mod havet, som man får fornemmelse af her.
|
Det er den gamle, senmiddelalderlige Rønne Kirke man ser, nærmest som et ”vartegn” for byen. Markant er det selvfølgelig også, hvorledes byens afgrænsning går ved nuværende Sct. Pedersgade. Kapelvej var nærmest blot en gangsti og Søndre Bådehavn neden for kirken endnu ganske beskeden. Vi fornemmer Rønne som en ”lilleputby”, men dog med 5.505 indbyggere i 1870. Bornholms Museum.
|
Havnebugten omkring 1870, set fra syd på en kold, hvid vinterdag. Man aner den gamle, endnu intakte Søndre Bådehavn. Der synes endda at være både i havnen med sejl på. Læg mærke til skrænten, den ligner den på Galløkken, og at Munch Petersens Vej engang skulle gå forbi her med en evig strøm af larmende biler, var der ingen der overhovedet kunne forestille sig på dette tidspunkt.
|
Havnebugten, Rønne, en vinterdag, men uden sne. Vi tror det er fotografen Gottlieb Støckel der står på skrænten, så han har fået en assistent til at trykke på udløseren. Her ser man tydeligt det gamle træfyr (det fyr der er der nu, kom først i 1880). Begge billeder - også det med sneen - er det ene af de to fotografier på et stereobillede.
|
Havnebugten ved Rønne, ca. 1865-1870. Foto G. Støckel. Det er fristende også at vise dette billede sammen med de to forrige stereobilleder - det er ældste dokumentation af området nedenfor Kapelvej.
|
Havnebugten i Rønne en gang til og også før 1880. Stereobillede af Gottlieb Støckel, gengivet af efterfølgeren, fotograf Th. Yhr på gråt karton. (Yhr overtog Støckels fotoatelier i 1888 og dermed også hans store samling af glasplader. En del af dem er heldigvis bevaret på Bornholms Museum.)
Stereobilledet her viser samme motiv som på to af de andre billeder der er vist her i gruppen, men nu er det nok fotografen, der selv har trykket på udløseren - hvor han jo tidligere var med på billedet. (Se ovenfor!) |
Der findes også i Peter Haubergs samling to fine billeder af Havnebugten i Rønne, før man i 1920erne begyndte at bygge Sydhavnen. Og efter man havde bygget Dampbadeanstalten (den store bygning med skorsten lidt til venstre for det hvide havnefyr). Se også Peter Chr. Haubergs fornemme maleri af Rønne fra 1874 HER.
Nye tider - Havnebugten ændres, Sydhavnen etableres
Udsigten fra Rønne Kirkes tårn ned ad Kapelvej mod Kastellet og Galløkken. "De gamles Hjem" er bygget og man har netop sat bolværker op til anlæg af den nye Sydhavn.
|
Forrest til højre i billedet ses bredbanerne, hvor fiskerne på Søndre Bådehavn tørrer deres garner. Bemærk også at den kommende Munch Petersenvej er anlagt - i hvert fald den spæde begyndelse på den kommende hovedvej.
|