Arbejderkvartererne fra ca. 1850-1920
Paul Bruno Bødker Hansen har i Bornholmeren 21. maj 1877 fortalt om Rønnes arbejderkvarterer.
Kilde: Kommuneatlas Rønne, 1990, s. 28.
Kort over Rønne med markering med rødt af de ældre arbejderkvarterer, bygget fra midten af 1800årene frem til o. 1920. I rød indramning arbejderbebyggelsen omkring Johnsensvej, som er behandlet specielt i atlasset. Fra Kommuneatlas Rønne, 1990, s. 28-29.
Se kort i stor størrelse HER. En anden god kilde til Rønnes arbejderbebyggelse er: Boliger i Rønne 1988. Rønne Kommune. Bygherrerne var datidens store byggefirmaer, og det var ofte spekulationsbyggeri. Chr. A. Vang er omtalt herover, blandt andre kan nævnes snedkermestrene H.I. Sonne, Mads Hansen, Jørgen Mogensen, H.P. Bidstrups Byggeforretning, bygmester J.J.Olsen og arkitekt K.T. Thorsen.
Arbejderboligerne i Rønne ligger i en halvkreds omkring den gamle bykærne. Det er små, regulære karreer, hvor grundene ligger ryg mod ryg, og indenfor de enkelte bebyggelser er grundene af samme størrelse. Der er næsten kun enetages gadehuse, og de er som regel bygget sammen som dobbelthuse. Der er rigtig mange dobbelthuse i Rønne, mere end 1000 (og dertil en del rækkehuse). Det skyldes, at Rønne i 1884, som den fjerde by i Danmark, fik en bygningsvedtægt, hvori kravet til brandgavlen mellem to boliger var lempeligere, end hvis det kun drejede sig om sammenbygning af flere huse.
Fotografen H.P. Jacobsen optog i årene omkring 1910 en række - lidt hurtige - fotografier, glasplader 9x12, af folks huse, for at sælge dem som fotopostkort. En kasse med ca. 200 af disse glasplader dukkede op i 1973 ved en ombygning på Hotel Strandslot i Sandvig. H.P. Jacobsen havde kontakter til familien, der ejede det store hotel - og han boede sine senere år i Sandvig i en bolig, han havde købt af en af de tidligere hotelejere. Så billederne er - også mht. kvalitet mv. - uden tvivl hans.
Men samlingen er interessant og har en god kulturhistorisk værdi, fordi fotografen har taget billeder af jævne menneskers huse - og især billeder fra arbejderkvartererne i Rønne. Det var der aldrig nogen der havde gjort før. Umiddelbart ville man tro, det var en registrering af husene - det var det bestemt ikke, det var blot sådan, at fotografen kunne tjene penge på at fremstille et antal fotopostkort til husenes ejere - og det var efterhånden blevet så billigt, at alle kunne være med. Det er vores held i dag!
Tak til Kjeld Holm Hansen som har gjort og gør en stor indsats for at identificere disse næsten identiske billeder.
|
Dobbelthuskvarter mellem Kapelvej og Løkkegade i den sydlige del af Rønne. Bebyggelserne i Stormgade og Pilestræde skulle (iflg. Boliger i Rønne) være opført af snedkermester Mads Hansen. (Se lidt mere om ham HER).
|
Det store husbyggeri i Rønne - og stagnerende befolkningstilvækst
Udsigt fra Espersens mølle sydligst i Løkkegade, ca. 1890. Th. Yhr. glasplade 24 x 30 cm,Bornholms Museum. Klik HER for at se billedet i stor str.
Fotograf Yhr er kravlet op i Espersens Mølle - se den HER - og HER.
Han har taget et billedet nord-nordvest ud over det område, som er ved at blive bebygget, med Bækken i forgrunden, derefter Pilestræde - som endnu ikke er føret igennem til kapelvej, dernæst Stormgade, hvor man er ved at lægge tage på et nyt hus, nr. 2 og 4. Læg mærke til den lange lave bygning med tagsten - der strækker sig helt fra Løkkegade t.h. i billedet, og et godt stykke mod vest - midt mellem husrækkerne i Pilestræde og Stormgade. Det er uden tvivl et rebslageri. Møller Espersen købte hele matrikel nr. 7, som er området fra rebslageriet og sydpå til grænsen ( sort streg) og fra Løkkegade til Kapelvej. Han har så udstykket til bygmestre, der bygger huse til arbejderfamilie - se teksten ovenfor. Man kan se udviklingen i området på kortene fra 1872 og frem HER. Fotografiet er en sjælden og fantastisk miljøskildring fra slutningen af 1800tallets Rønne - i udvikling. Læg mærke til baghaverne i Løkkegades husrække t.h.- lokummer og vaskehuse. Man har sikkert også haft husdyr, svin og fjerkræ - der står også en ko og græsser. Se/download billedet HER. Glaspladen er 24 x 30 cm, så kameraet har været stort. På kortet til højre er fotovinklen tegnet ind med rødt - den er ca. 45 grader - det svaret til et "normalobjektiv". Vi kan datere billedet ret nøjagtigt - med hjælp fra Teknisk Forvaltning i Tejn, hvor ansøgning og ibrugtagningstilladelse findes for Stormgade 2 og 4, der er ved at få lagt tag på. Fotograf Yhr startede faktisk med at fotografer i Rønne i 1889. Bygningssynsprotokol 1888 ovenfor og 1889 nedenfor.
|
Kort over Rønne 1911. Den sorte linje nederst er grænsen mellem Rønnes købstadsjorder og markjorder. Med rødt er markeret møllerens bolig på matrikel 1 - her startede matrikuleringen mod nord, og sprang efter nr. 6 over til nr. 7, hvor møllen blev bygget.
|
Luftfoto 1934, hvor matrikel 7 er helt udbygget. Espersens mølle er revet ned. Bornholms Museum.
Bornholms Avis, 3. november 1892: Befolkningstal i Rønne tilvækst - som kun var på en person - bekymring over de mange ledige huse. I de senere år, 1880 begyndelsen af 1890erne var det ellers kaolinslemmerierne der har givet arbejde til mange folk.
"Fotoregistrant" fra o. 1910 af arbejderbebyggelse.
Billederne er desværre ikke i god stand - og nogen har temmelig uheldigt forsøgt at lappe på småhuller med noget retouche. Glaspladerne kræver en restaurering - som i dag vil kunne foretages digitalt.
Bækken 3. En af de få villaer i kvarteret. Den ligger på en hjørnegrund.
HUSK - hvis man klikker på billederne kommer de op i stor størrelse.
|
Huset herover til højre må også være Bækken 9 i en anden udgave, fotograferet nogle år senere. Der er kommet dør i gavlen. Ventilationshul og måske et husnummer lige ved siden nedløbsrøret stemmer overens med udseendet i dag.
|
Fotopostkort til højre: Bækken 11. Det er de samme huse, men på glaspladen er der kommet en gadelampe op døren er tydeligt blevet flyttet.
|
HUSK - hvis man klikker på billederne kommer de op i stor størrelse.
Stormgade 18.
|
Stormgade 23.
Kjeld Holm Hansen. Jeg tror at der står nr. 4 over døren - og jeg tror at det er Stormgade, nuværende nr. 23. Huset har i dag og ved FT 1916 m.fl. matr. nr. 12ak. Der er ikke noget hus direkte op til i højre side. Kvisten er blevet større, men ellers synes jeg det ligner. |