Curdts Lund og Lundens Minde
Lundens Minde. Formentlig et af de ældste fotos af etablissementet - måske fra 1880-1890erne. Bemærk stensætningen forrest - den er væk på postkortbillederne. Bornholms Museum.
"Lundens Minde" - her - i nærheden - lå tidligere tidligere "Curdts Lund". Sådan så stedet ud kort tid efter åbningen. Sagavej 18, stadig - omend kraftigt ombygget bevaret (2013). Postkort fra Colbergs Boghandel, o. 1910.
Lundens Minde, Rønne o. 1910. Tribunen med små hytter Bemærk at de havde navne, forrest til venstre "London". Bornholms Museum.
Også et af de ældre billeder af Lundens Minde, dog uden stensætning. Ukendt fotograf. Bornholms Museum.
i 1812 kom regimentskirurg Johan Clement Curdts, 1788-1861, til Bornholm med ansættelse ved Milicen. Han købte Laksegade 7 (nu Erichsens Gård i Rønne). Imidlertid flyttede han allerede i 1818 til Christiansø, hvor han også praktiserede som kirurg. Han vendte tilbage til Rønne i 1829 og levede som læge der resten af sit liv. Emil Ruge skriver om Curdts i sin glimrende artikel: "Der var engang" i Rønnebogen fra 1952. Han fortæller, at han formentlig ikke kunne få tiden til at gå alene med sin lægegerning, men valgte at anlægge en sommerrestaurant øst for Rønne på jorder, der grænsede op til Knudsker. "Curdts Lund" blev et meget søgt traktørsted. Han solgte sin sommerrestaurant i 1855 til konditor Wilh. Kofod.
Emil Ruge fortæller desuden, at Curdts Lund var omgivet af et stengærde og ved den vestlige indgang var der opført et udkigstårn af kampesten med rækværk om. Her havde man god udsigt ind over byen. På en ryddet plads i skoven lå en træpavillon med terrasse ud mod haven. "Lundens Minde" som ses herover, blev bygget af gårdejer Chr. Jensen, Løkkegård i Vestermarie. Han fik bygmester Espersen (arkitekt Ove Funch Espersens far) til at bygge pavillonen og også en overdækket tribune, hvor der blev opført koncerter, teaterstykker, syngespil og forskellige former for optræden, som man ser på billederne herunder. Stedet må være blevet opgivet i årene før Anden Verdenskrig, men mindes med gadenavnene Curtsvej (altså stavet forkert) og Curdtslund. Og omkring Curtsvej er der i 1960erne bygget plejehjemmet Lunden - på en vis måde i den gamle læge Curdts ånd. På Bornholms Museum findes et lille oliemaleriet, formentlig malet af skuespiller og portrættegner Andreas Richter Ibsen. Det forestiller uden tvivl Curdts Lund omkring 1855, før den blev afhændet til konditor Kofoed. Flere af Curdts sønner satte deres præg på Rønne sidst i 1800tallet - fx som lærer, guldgraver i Australien (vendt hjem med penge på lommen) og keramiker. Se HER. |
Johan Clement Curdts, 1788-1861. En fin, håndkoloreret (kinderne har fået lidt farve) daguerreotypi i fornem indramning fra o. 1845-1850. Bornholms Museum 2297x3.
|
I Bornholms Tidende i december 1972 berettede Svend Lund Pedersen om Lundens Minde i Rønne og i Bornholms Tidende 2. sektion fra 9. august 1980 og en måneds tid frem berettede Christian Glatved, skuespiller og teaterdirektør, ligeledes om Lundens Minde.
Violinisten forrest er Aage Juhl Thomsen, senere en kendt kapelmester. Pianistinden er frk. Møller - hun blev gift Hanbsen. (Tekst på kortet). Fotografisk postkort. Foto E.M. Jørgensen, Rønne. Ca. 1920? Bornholms Museum.
Lundens Minde 1914. På kortet læser vi: "Op. Sanger Hermansen, Carl, Dirt. Koble og Frue (iflg. vejviser 1910: J.G.H.J. Koble, restauratør, Lundens Minde) bedstefader (Carl Henrik Sophus Hansen - eller er det Carl?), Musiker Wetlesen og Hustru.
Kortet tilhører Dorrit Hansen. Hun skriver: "Vores bedste-/oldefar er på (Carl Henrik Sophus Hansen). Min oldefar var musiker ved Livgarden, indtil han blev syg i 1908, så det er muligt at han har deltaget som musiker i en forestilling. Postkortet er dateret d. 17. juli 1914". Forslag: Operasanger Hermansen, gad vide om det var operasanger Kirsten Hermansens far, overlærer Einar Holger Hermansen, 1894-1951, som havde en god tenorbaryton og elskede at synge? Wetlesen? Eventuelt musiker Carl Peter Wetlesen, f. 1889? |
Fotografisk postkort, Lunden 1916. Bemærk lige bagtæppet - Tinghuset på Store Torv i Rønne med enkefru Thorsens ejendom på hjørnet af Torvet og Sct. Mortensgade (den blev solgt til Bornholms Museum i 1917!) - og så til højre facaden på "Søborg", den ejendom Mathias Bidstrup opførte og indviede i 1914. Hvad de tre gratier og de to herrer har for, bør man kunne læse sig til i datidens aviser. Billedet tilhører Erling Juul-Pedersen.
De fem postkort herover er alle fotograferet af Chr. A. Møller, Rønne. Bemærk baggrundene, kulisserne, Store Torv i Rønne, Havnebakken med fyret og kirken og Hammershus i måneskin. Bornholms Museum.
"Bornholms Sommerrevue 1920". Fotografisk postkort, tilhører Erling Juul-Pedersen. Det er formentlig også fra Lundens Minde. De to damer i midten præsenterer så flot datidens noget firkantede mode, som i modsætning til så meget andet, vist ikke har haft en revival.
Lundens Minde 1923 - program for sommerevyen. BØA 2011-31.
Fotopostkort. Lundens Minde 1929. Fotograf Chr. A. Møller, Rønne. Bornholms Museum.
Plejehjemmet Lunden er placeret lidt længere mod vest i området omkring den gamle Curtsvej, hvor husvildebarakkerne var opført efter Anden Verdenskrig. Det gamle forlystelsessted Lundens Minde ligger på Sagavej 18. Olaf Lindstrøm boede i huset i mange år, og drev murer/stilladsforretning på stedet. Efter Lindstøm blev ejendommen bygget om til ungdomsindkvartering, og hans dejlige store have og kolonihaven foran blev solgt til et byggefirma og bebygget med seks andelsboligblokke.