Mejborgs Rønne 1886 - Mejborgske Samlinger på Nationalmuseet.
Møllegade. Hus nr. to fra højre med den høje tagrejsning er i hvert fald fra 1700tallet. Fra Mejborgske Samlinger. Nationalmuseet, 1880erne. Gengivet i M.K. Zahrtmann "Rønne By og Borgere", 1927.
Fotografen har stået på pladsen, hvor Tværstræde ligger til højre, og han har fotograferet mod syd mod solen, så vi ser ind på huset, hvor Vesetsgade ligger nu. De to første huse herefter i venstre side blev så ombygget 1894, mens det tredje allerede var et grundmuret hus fra før 1867, trukket tilbage i et hak i gaden, som ses på købstadsmatrikelkortet. Det første hus, hvor Vesetsgade kom, er så en rest af en længere bygning, hvilket bekræftes af billedet, hvor man kan se, hvordan tagteglene er blevet muret med mørtel over gavlen i den bevarede ende. (Jens Riis Jørgensen). |
Billedet er gengivet i M.K. Zahrtmanns "Rønne By og Borgere" fra 1927 s. 25. Han skriver, at det er et gadeparti fra kvarteret omkring det gamle rådhus (i Rådhusstræde). Det er et gadeparti i Rønne i anden halvdel af 1880erne og man aner Sct. Nicolaj Kirkes spir. Det kunne også være Provstegade, Rudens forlængelse, med Skolestræde til højre og måske Damgade til venstre? Bemærk indhegningerne, de såkaldte "væggered" - dem var der mange af dengang.
|
Fotografen er Reinhold Mejborg, 1845-1896. Han var bl.a. kunsthistoriker og forfatter af kulturhistoriske bøger om gammel bygningskultur. Tegnede også planer mv. af bornholmske gårde. Foretog mig bekendt den første arkitekturfaglige registrering af det gamle Bornholm. Mejborgs Samling. Nationalmuseet.
Tegningerne til venstre har Mejborg tegnet. Han skriver, at det er "Opstalt og Details af samme Gavl" fra Rønne. De er fra hans "Gamle danske Hjem" fra 1888, s. 67.
|
Dette billede er fotograferet i Hoffmanns Gård (Missionshotellet) i Grønnegade. Der er flere, der har foreviget dette fine sted, se HER. Det var i Hoffmanns Gård, at de første bornholmere blev foreviget af daguerreotypist Anders Sebastian Rosenkrantz Olsen fra Hasle i 1847. Læs hele den historie HER.
|
Man kunne forestille sig, at morbærtræet var fotograferet i Hoffmanns store have.
|
Mejborg må have været fascineret af træerne i Rønne. Mon ikke det er et stort, gammelt morbærtræ til højre?
Bygård i Rønne. Mejborgs Samling. Nationalmuseet, 1880erne. Bemærk vognen med de skråtstillede hjul - som ældre vogne ofte havde. Der er mange andre detaljer at lægge mærke til, bl.a. den lille hønsetrappe midt i billedet. Og væggeredet til venstre, som man har måttet stive af. Og se soklerne er hvidkalkede, gad vide om bygningerne er kalket gule? En dag vil det forhåbentlig lykkes at finde Mejborgs notater, og så kan man håbe på, at han har skrevet noget om billederne.
Uden for Rønne ...
I skal lige have en hilsen fra "1600tallet". I hvert fald er den bebyggelse som Reinhold Mejborg,1845-1896, (han var fra Nationalmuseet), fotograferede i 1886, (hvor han også var i Rønne), en bebyggelse med rigtig gamle aner. Læg mærke til bageovnen, som stikker ud af bygningen lige under den store skorsten, der er muret op på den ene side af taget. Hodda'en, tilbygningen, lags ydervæggen til venstre for ovnen. Den flettede gavl på det lille hus, som også er forsynet med en skorsten. De højt stablede stengærder. De vinduesløse bygninger. Der står en lille gut, næsten midt i billedet. Billedet skal være fra et sted på Sydbornholm, Arnager, måske? Det findes i Nationalmuseets bondegårdsundersøgelser.