Rabækkeværket og arbejderne
På Rabækkeværket ved Rønne. Arbejderne har stillet sig op foran nogle trillebør med rå chamottesten, der siden skulle lufttørres i laderne for til sidst at blive brændt i ringovnen bagved. Foto Th. Yhr, o. 1901.
Nr. 2 fra venstre mekaniker Svend Hansen - længst til højre mekaniker Alvar Skiøld. Nr. 4 fra venstre er smører Poul Villiam Olsen, Møllegade 86, Rønne. Se mere HER.
Vi er taget med fotograf Algot en tur ud på Rabækken - eller Rabekkeværket - i 1952. Hårdt arbejde for nogle seje mandfolk, der har stillet sig op for fotografen. Der er lagt klumper af ler på trillebøren og man kan spekulere på, om den overhovedet lader sig rokke afsted. Foto Algot 1952.
Her slæbes ler. Foto Algot.
Fra rørloftet.
Rabækken, 1952. Fra fabrikkens rørproduktion, foto Algot, Bornholms Museum.
Nedennævnte er fortalt i december 2013 af Erik Kristian Pedersen (født 1922) og optegnet af sønnen Hans Jørn Pedersen:
”Jeg var ansat på Rabækkeværket fra september 1947 til september 1949. Der var ikke meget arbejde at få på den tid, men jeg blev ansat med ordene - du kan starte i morgen og husk at købe en stor skovl - Arbejdet var hårdt fysisk arbejde og i toholds skift 7-15 og 15-23. Vi startede arbejdet med at hente ler fra ”Sumpen” – et stort areal, hvor lastbiler læssede den opgravede ler af. Det grove ler blev skovlet op på trillebøre og kørt hen til et transportbånd. Transportbåndet førte den rå ler, som blev tilsat vand for at få den rigtige konsistens, hen til æltemaskinen og derfra gennem strygemaskinen for til sidst at blive skåret i rektangulære blokke. |
Disse blokke blev lagt i stakke og derefter kørt op på 1. sal og formet til ildfaste rør og sten. Blev arbejdet for hårdt eller der var for få pauser skete det ikke sjældent, at der ”uheldigvis” kom en sten blandt leret på transportbåndet med sprængte sikringer og et stoppet transportbånd til følge”.
"Personerne på billedet er i al beskedenhed mig selv siddende yderst til venstre, siddende nr. to fra højre er Harry Hald og bagerst i midten er det Arno Larsen. To på billedet hedder Kaj Andersen, men hvem der er hvem erindrer jeg ikke." (Erik Kristian Pedersen). |
Fra Rabekkeværket 1975-1982, har vi også fået nogle amatørfotos, Kodak farvefotografier (nu i sig selv historie) fra 1975 og 1982. De er i høj grad med til at dokumentere virksomheden, og selvfølgelig kommer man noget "tættere" på. Her er en mand, der står og pakker ildfaste chamottesten, tror jeg. Nogen ved sikkert, hvem han er?
Det bedste billede her er af arbejdspladsen ved rullebordet, hvor den gamle radio er kommet med, så man kan høre nyheder og god musik til det sikkert ofte monotome arbejde.
Et billede er fra 1975, det er med maskiner og et skråt rullebånd. Det sidste er fra lageret med materialer i løs vægt og i sække.
Det bedste billede her er af arbejdspladsen ved rullebordet, hvor den gamle radio er kommet med, så man kan høre nyheder og god musik til det sikkert ofte monotome arbejde.
Et billede er fra 1975, det er med maskiner og et skråt rullebånd. Det sidste er fra lageret med materialer i løs vægt og i sække.
Lene Olsson beretter også om det hårde arbejde på Rabækken: (2013) "Min far arbejdede som brænder, dvs. måtte gå ind i ovnene, når tingene var styrtet sammen. De bar en asbestdragt. Men jeg husker, at efter større brande, fandt vi børn vores far ude i haven - på bænken i regnvejr - hivende efter vejret! Han fik også vrøvl med sine ben, da de ofte måtte pr. muskelkraft skubbe de store ovnvogne ind i ovnene og ud igen...."