Ruden - gaden reguleredes og blev til Provstegade efter bombardementerne i 1945
Dette er et af fotograf G. Støckels unikke stereobilleder fra o. 1880. Støckel etablerede sig som Rønnes første fotograf i 1864 og forlod først øen igen - kort tid efter sin bornholmske hustrus død - i 1888. Han døde i 1889, men hans fotoatelier blev overtaget af Th. Yhr.
Billedet er gengivet i Bedstefars Bornholm IV nr. 53. Her tolkes den gadelampe man ser til på huset til venstre som en gaslampe, men den er til petroleum og billedet er fra før Rønne fik gaslys. De tre huse i billedets østside er bevaret i Provstegade, husene til venstre og i baggrunden forsvandt i 1945-1946. |
I "Jul på Bornholm" 2012 finder man følgende beskrivelse af gadepetroleumslampen i en artikel af Mogens Lau (s. 21) (Ingeborg Maria Pedersens barndomserindringer): "Vi havde petroleumslygter på gaderne, og en mand gik hver formiddag rundt med en lille stige og pudsede glassene og fyldte petroleum på, og hver aften kom han igen og tændte dem. Men var der måneskin, skulle der spares, og så skulle lygterne ikke tændes, men det hændte jo, at det regnede og der ingen måne var, så kaldte vi det "Magistratsmåneskin" ...
Fotografiet tilhører Bornholms Museum. |
Læs Jens Riis Jørgensens beretning om brostensbelægningens historie på siden HER.
De to billeder herover er også fra Ruden. Det er Nationalmuseets inspektør og fotograf Hugo Matthiessen, der tog billederne, som led i en fotoregistrering af samtlige købstæder i Danmark, i september 1922.
(Teksterne er fra "Hugo Matthiessens Bornholm. September 1922" udgivet af Bornholms Historiske Samfund 2010.) Ruden 4 til venstre set fra Kirkepladsen. Gavlen midt i billedet er Ruden 2, der ses som den nærmeste bindingsværkslænge til højre på forrige billede. Læg mærke til de typiske, fire-rammede vinduer med næsten ens over- og undervinduer - de nederste lidt større. Fløjdøre som denne var der på de fleste byejendomme. En enkelt person har sneget sig ind i billedet - hvilket Hugo Matthiessen ellers omhyggeligt forsøgte at undgå. |
Ruden 2 til venstre. Findes ikke mere - matriklen er nu Provstegade 22. Hugo Matthiessen har nydt at få rønnelygten med som en silhuet i den ene side af billedet. Motivet er set fra hjørnet af Damgade og Ruden og hen imod Sct. Nicolaj Kirke, hvoraf man kun ser lidt af spiret og nordfløjens gavl. På nær kirken blev samtlige bygninger ramt af russiske bomber i maj 1945; bygningsresterne blev fjernet og erstattet af Arkitekthjælpens grundmurede rødstenshuse. Samtidig fik gaden ny navn - den forbinder præstegården og kirken - reguleret og gjort bredere. Gaden midt i billedet er Violstræde.
Hugo Matthiessens billeder fra Rønne findes i gamle, originalkopier på Bornholms Museum, glaspladerne på Nationalmuseet. |
Ruden 2. Violstræde til højre set fra Ruden, den gade der i dag kaldes Provstegade. I baggrunden spiret af Sct. Nikolaj Kirke. De bygninger, der ses på billedet, forsvandt også ved det russiske bombardement i maj 1945. Brolægningen af Violstræde er sikkert den oprindelige fra 1870erne, hvor Rønnes slap af med mange af sine hullede jordveje. Bemærk væggeredene (bindingsværkshegnene) lige før det grundmurede, hvidkalkede hus. Hugo Matthiessen gjorde i et samtidigt interview opmærksom på, at de var noget helt specielt for Bornholm. Fotos Hugo Matthiessen, Nationalmuseet. Billedet til højre er fotograferet af H.P. Jacobsen lidt tidligere, o. 1910.
Ruden 3-5 (Provstegade 17) i Rønne med et kig mod kirken. Stor brolagt gårdsplads bag boliglængen ud mod Ruden. Huset er endnu bevaret, det et af Rønnes fine 1700tals bindingsværkshuse. I 1922 boede købmand O. Ølsted på adressen. Hugo Matthiessen har holdt af købmandens idylliske gårdmiljø med fastvognen til venstre og et kroget frugttræ ved nedgangen til ejendommens kælder. Væggeredet ses her kalket over selve bindingsværket, ”over stok og sten”. Mon ikke det er naboens morbærtræ, der lader sine grene søge ned mod gårdspladsen. Klokken var næsten halv ti da fotografen forevigede stedet.
Ruden 1, nu Provstegade 15, familien Ølsteds ejendom. Ukendt fotograf. BM.
Matr. nr. 992 b. Brandforsikringen fortæller, at købmand Ølsted fik dette hus bygget i 1856. Den ældre bygning i den skrå vinkel langs Provstegade istandsatte han fra 1853 og mellembygningen, som der ses en meter af i venstre side, blev fornyet ligeledes i 1856. (Jens Riis Jørgensen).
Matr. nr. 992 b. Brandforsikringen fortæller, at købmand Ølsted fik dette hus bygget i 1856. Den ældre bygning i den skrå vinkel langs Provstegade istandsatte han fra 1853 og mellembygningen, som der ses en meter af i venstre side, blev fornyet ligeledes i 1856. (Jens Riis Jørgensen).
Provstegade nærmest, derefter Ruden mod Kirkepladsen. Det velbevarede Provstegade 3, (nu 15) matr. 992 b, fra 1856, bygget for købmand og skipper Otto Ølsted. (Nr. to ejendom fra venstre, jvnf. ovenfor). Foto H.P. Holm.