Havnen 1950erne
Rønne Havn, panoramabillede, ukendt fotograf. Fra venstre mod højre kan vi se M/S "Rotna", M/S "Kongedybet", M/S "Hammershus" samt M/S "Østersøen". Endvidere kan man skimte lodsstationen.
|
Billedet er helt sikkert taget om vinteren da der er is i havnen. "Rotna" & "Kongedybet" ligger ved dampskibskajen og "Hammershus" ligger ved midtermolen. M/S "Østersøen" ligger med næsen mod vest på den østlige side af midtermolen. Kommentarer: Gunnar Holm 2013, Jørn Kjøllers fsamling.
|
På dette billede figurerer nøjagtig de samme "66" skibe som på billedet ovenover og på de samme positioner. Bemærk, at isen i havnen er ved, at bryde op. Bemærk også, at M/S "Rotna" er pletmalet udenbords nøjagtig de samme steder på begge billeder. Jeg tør godt konkludere, at disse to billeder er fotograferet samme vinter. Der kan selvfølgelig godt være et årsskifte imellem de to; men det øverste billede er et vinterbillde med is i havnen og billedet nedenunder er et billede fra sidst på vinteren, hvor isen er ved, at bryde op. Kommentarer: Gunnar Holm 2013, Jørn Kjøllers samling.
|
M/S "Rotna" blev solgt nov. 1969. M/S "Hammershus" blev solgt jan. 1964. M/S "Østersøen" er bygget i 1953. M/S "Kongedybet" blev bygget 1952 og ombygget jan. - mar. 1958. På nedderste billede er denne ombygning ihvertfald IKKE foretaget. Det vil så sige, at de to billeder herover er taget mellem 1953 og 1957, da M/S "Østersøen er bygget i 1953 og den figurerer på disse foto. Iflg. Wikipedia har der kun været en enkelt isvinter i Danmark i 50erne, nemlig vinteren 55-56. Pga. af disse facts, tør jeg godt tidsfæste disse to billeder til vinteren 1955-56. Jeg bemærker noget ejendommeligt med disse to billeder og det er, at hele "66"s flåde på det tidspunkt, hvis altså jeg har tidsfæstet korrekt, er hjemme i Rønne. Den ene af dem skulle, hvis man tænker logisk, ligge i København, klar til aftenafgang derfra? Kommentarer: Gunnar Holm 2013.
|
Rønne Havn med Øernes Kaj. Foto fra Rønne Kommune, Bornholms Museum.
Rønne Havn o. 1950, S/S Østersøen, ex Bornholm midt i billedet. Fotograf Jens Bang. Den lille dreng på billedet er fotografiets ejer, Holger Birk, Rønne.
Billedet viser Hammershus yderst ved ”Kongen” og Rotna inde i bunden af havnen. Taget fra Sydhavnen over mod "66"-bådene. Tekst og foto Mogens Rasmussen, o. 1954.
Billedet må være efter krigen, idet der ikke er nationalitetsmærker på skibene. Stævnen der ses helt til højre kunne ligne stævnen på en tysk fiskekutter. Skuret på flåden nedenfor Toldkammeret står på fiskehandler Jørgensens hyttefadsflåde. (Jørn Kjøller). Og det er formentlig "Rotna" der ligger ved dampskibskajen,
Billede fra Rønne Havn ca. 1954. Tænk at vi kun skal 50-60 år tilbage i tiden, før der var så mange sejlskibe i Havnen. Foto Benny Dahl.
Billede fra Rønne Havn 1957, fotograf Lillen Olsen.
En galease er ved at laste grus eller skærver fra den gamle rampe. Tekst og foto Mogens Rasmussen, o. 1954.
Gudnæs er typisk for danske småskibe, senere betegnet som coastere, der i 50erne sejlede i fart mellem Finland/Sverige med træ til England/Frankrig og retur med bl.a. kul til havne i Østersøen. Gudnæs kunne laste 900 t. og havde en maskine på 625 HK. Hvad den lastede i Klokkekrogen den dag ved jeg ikke, men ved stævnen står den gamle havnekran og er i gang med noget i forreste del af lastrummet. Tekst og foto Mogens Rasmussen. O. 1955.
Vejerboden på Rønne Havn blev nedrevet, da lastbilerne begyndte at blive
længere, og samtidig lå den i vejen for en udvidelse af vejen, der gik mellem Vejerboden og Havnebakkens skrænt. Alfred Bidstrup var i mange år Kongelig Vejer- og Maaer, han blev efterfulgt af sønnen, Christian Bidstrup. Denne bestred arbejdet til Vejerboden blve revet ned, men fortsatte i den ny Vejerbod. Den ny vej anes i baggrundent, og der er spærret af bag om Vejerboden. Foto Mogens Rasmussen o. 1955.
længere, og samtidig lå den i vejen for en udvidelse af vejen, der gik mellem Vejerboden og Havnebakkens skrænt. Alfred Bidstrup var i mange år Kongelig Vejer- og Maaer, han blev efterfulgt af sønnen, Christian Bidstrup. Denne bestred arbejdet til Vejerboden blve revet ned, men fortsatte i den ny Vejerbod. Den ny vej anes i baggrundent, og der er spærret af bag om Vejerboden. Foto Mogens Rasmussen o. 1955.
Rønne Havn, vejerboden blev i 1950erne indrettet i den gamle magasinbygning med buet tag. Bag den ses "Det gule palæ". Pakhuset på Øernes kaj ser man ikke på dette billede - det ligger udenfor billedet til højre. Småskibe ligger parat til at laste fx produkter fra Klinkerfabrikken og Rabækken, sten og landbrugsprodukter. Foto Mogens Rasmussen o. 1954.