Syd for Rønne Syd for Rønne før og nu
Dette er et interessant billede fra 1890erne med gode detaljer i byens udkant. Foto Th. Yhr, et meget stort glasnegativ 24x30 cm. Vi ser Rønne fra sydvest. Møllen i forgrunden betegnes som Espersens Mølle ved Søndre Allé. Bornholms Museum.
Byens udkant set fra syd-sydøst. "Rønne" "Forlagt af Frits Sörensens Boghandel. Fotogravure Dr. E. Albert & Co." Fotografen ukendt. Tilhører Kjeld Holm Hansen, der har købt den for mange år siden hos en af boghandlerne i Rønne.
"Fotogravure Dr. E. Albert & Co" står der til højre, det må være en kontakt postkortforlæggeren Frits Sørensen har haft. Tyskeren Eugen Albert har en interessant historie, idet han hele sit liv arbejdede med fotografiers reproduktionsmetoder, både sort-hvide billeder og endda farvebilleder. Det var jo fotografernes problem sidst i 1800årene, hvordan man kunne mangfoldiggøre fotografier i meget store mængder til en rimelig penge. Fotogravuren var et tidligt eksempel. Firmaet var i gang fra 1883 til 1908, men billedet her må være fra før 1900. 1890erne, tror jeg. Fotografen må være Th Yhr, Rønnes førende. Se mere om Dr. E. Albert HER og klik på billedet, så kommer det op i stor størrelse HER. |
Udsnit af Traps kort fra 1898, hvor man genkender noget af det man ser på billedet ovenover. Møllen er markeret (cirkel med kryds), den store villa, bebyggelsen i Løkkegade og arbejderkvarteret i Stormgade, som var først færdigt, Pilestræde, hvor der kun er et par huse og Bækken, hvor kun nogle af husene på nordre side var færdige. Stien ned til Isolationshuset (bygningen er desværre ødelagt i forbindelse med en ombygning) findes endnu, som en sti mellem Løkkegade og Kapelvej langs keramikerhusene på Zahrtmannsvej.
Måske kan vi så få sat ord på lidt af det vi ser på billedet: En telefonmast og Espersens Mølle (opført 1874) til venstre, skibsmaster i havnen, Havnefyret, Rønne Kirke før ombygningen. Den store villa på hjørnet af Søndre Allé og (nu Zahrtmannsvej) er bygget 1890 se HER. |
Udsnit af Støckels billede herunder. Man kan se, hvordan byen er afgrænset af et stengærde. Der er endnu ikke bygget mølle på dette tidspunkt (eller også ligger den udenfor billedet til højre). Billedet er ældre end Yhrs øverst på siden - Yhr afløste Støckel i 1889. Foto G. Støckel.
Udsigt fra Kastelstårnet ind mod Rønne o. 1870. Kastellet er et rundt
tårn, opført af Christian V i 1689. Det blev endnu i 1870 benyttet som krudttårn og til opbevaring af projektiler. Fyret på Havnebakken blev opført i 1880 (endnu ikke opført på dette foto) og Søndre Kirkegård anlagt i 1813, men udvidet flere gange ud mod havet, som man fornemmer på det gamle billede. Det er den gamle Rønne Kirke man ser, nærmest som et ”vartegn” for byen. Markant er det selvfølgelig også, hvorledes byens afgrænsning går ved nuværende Sct. Pedersgade. Kapelvej er nærmest blot en gangsti og Søndre Bådehavn nedenfor kirken er ganske beskeden. Vi fornemmer Rønne som en lilleputby, men dog med 5.505 indbyggere i 1870. |
Knap 150 år senere fylder Søndre Kirkegård hele terrænet foran
Kastelstårnet. Bevoksningen skjuler for udsigten. Slottet”, alderdomshjemmet, aner man næsten midt billedet bag nogle birketræer. Det er fra 1920, bygget efter tegninger af arkitekt Ove Funch-Espersen. Der er en bebyggelse til højre for ”Slottet” på Zahrtmannsvej (opkaldt efter Hans Zahrtmann, der fra 1875 arbejdede som havneingeniør på Bornholm). Det er Zahrtmannsvænge, røde, treetagers boliger på hver side af Zahrtmannsvej, som kan søges af ældre keramikere. De blev opført ved Keramisk Fagforbunds indsats i 1950erne. Til venstre skjuler de hvide olietanke for udsigten til havet. |
Fotos: Gottlieb Støckel 1870erne og Niels-Holger Larsen 2009
Tevandsbækken, løvehovedet - og herlige narrestreger
Og om den noget overrumplende historie om hvordan man fik sat en ny støbning af løvehovedet op, anbragt på en blå rønnegranit. Men - der er slet ikke forbindelse gennem løvehovedet og granitten til et vandspring - der også for længst er væk. Det er ren illusion. Foto avk 2018.
Tevandsbækken - og løvehovedet. AVK april 2018
Campingpladsen
Kunne ikke stå for dette billede af en campingvogn fra begyndelsen af 1960'erne. Fra Campingpladsen på Galløkken. Fra Teknisk Forvaltnings negativalbum, BØA.