Skibsbyggeri på havnen i Rønne gennem tiden!
Fra Rønne Havn. Søren Peter Bechs værft, vi ser skibe "på stabel". Det er det ældste fotografi vi kender af det store skibsbyggeri på havnen i Rønne - som toppede i midten af 1800tallet. Søren Peter Bech var skibsbygger i Rønne fra 1835 til 1866 - det var i sejlskibenes storhedstid og da toppede skibsbyggeriet.
|
Værftet blev overtaget af G.N. Sandorff, men han gik konkurs i 1874. I 1876 blev værftet overtaget af en søn af S.P. Bech, skibsbygmester Søren Mathias Bech. Han overlod endeligt værftet til en medarbejder, A.P. Sorth i 1916. Foto G. Støckel, Rønne o. 1870. (Kilde: K. Thorsen: Rønne Søfarts Historie", 1939.)
|
Her er bygget en dæksbåd, som er ved at blive transporteret ned på havnen. Vi er på Lille Torv - telefontårnet er kommet op på ejendommen til venstre, så vi er i 1890erne. Der er lang vej endnu til havnen! "Lady ..." står der på båden. Hvilket pragtfuldt billede! Bornholms Ø-arkiv.
Skib under bygning ved Søndre Bådehavn. Jørn Kjøllers samling.
|
Skib på beddingen. Rønne Havn. Jørn Kjøllers samling.
Daguerreotypi forestiller - formentlig - skibsbygmester Søren Peter Bech f. 1815 samt hustru og søn. Den første daguerreotypist besøgte Bornholm i 1847 og den succesrige skibsbygmester kunne være én af de første der lod sig portrættere. Sammen med hustru og ældste søn, der skulle overtage virksomheden efter faderen.
|
Bech kom til Bornholm med sin far der også var skibstømrer i 1824. Han byggede sit første skib i 1835 i Rønne og søsatte et skib hvert år de følgende år. I 1866 fik han en ansættelse som mester på skibsværftet i Kalmar. Han døde efter et besøg i Rønne i 1879. Han havde bygget i alt 84 fartøjer, nogle i Kalmar. Privateje.
Håndskreven vejledning i skibskonstruktion. Mærke: Stie C. Rønne 1850. BM 740a2. Se HER.