Aksel Andresen, bygmester og socialdemokratisk borgmester i Rønne 1961-1969
Borgmester Aksel Andresen, f. 1899 d. 1975 (med hat og cigar) og efterfølgeren på borgmesterposten Aage Kjøller, 1969-1974. Foto 1960erne. Foto Bjarne Ilsted Bech. Borgmester Aksel Andresens samling.
Aksel Andresen var gift med Klara Magdalene Andresen, f. Holm, som i 1921 iflg. folketællingen var husbestyrerinde hos sin far på Lille Torv 8. Sammen fik de datteren Inger gift med driftsbestyrer på Rønne elværk Rikardt Andersen. Familien var aktiv i Baptistkirken. Aksel Andresens arkiv stammer fra datterens bo, april 2013. I følge folketællingen i 1921 boede Aksel Valdemar Andresen, f. 8.4.1899 i Vesetsgade 13. Han var "Ugift Plejesøn, Tømrersvend, f. i København".
Andresens dåbsattest findes i arkivet. Han var født på "Den kongelige Fødselsstiftelse" i København (hvor enlige mødre kunne føde "uægte" børn). Af Stiftelsens kirkebøger fremgår det, at han var født 8. april 1899. Moderen er blot angivet ved et nummer: 278. Der er ingen oplysninger om moderen i Fødselsstiftelsens kirkebog. Han voksede op hos (Folketællingen): Janus Andreas Holm (9.7.1853) Gift Husfader Tømrersvend f. i Rutsker og Margrete Vilhm. Petrie Caroline Holm (13.7.1863) Gift Husmoder, f. i Klemensker. Og han havde en "bror": Hans Oluf Holm (21.12.1890). "Ugift Søn Malermester Rønne". |
Aksel Andresen voksede op hos sine plejeforældre, Andreas og Margrete Holm i dette hus i Vesetsgade 13.
|
Aksel Andresen kom allerede som toårig til Bornholm, hvor han fik sin opvækst. Han kom i lære i Bidstrups Byggeforretning (HER) og arbejdede i en årrække som tømrersvend (HER) og var samtidig tilknyttet Rønne kommunale Brandkorps som brandmand (HER). I en del år var han tillige kalkulator ved De forenede Granitbrud. Han var meget tidligt tømrermester (HER) og blev formand for Tømrernes Fagforening i 1927.
Inden han var 30, i 1929, var han valgt ind i Rønne Byråd. Han blev valgt som første viceborgmester i 1951. Borgmester N.C. Nielsen udtrådte af byrådet pr. 1. april 1961 - af helbredsmæssige årsager, han var da 72 år, og Aksel Andresen afløste ham på pladsen. Her havde han sæde til 1969, hvor han fra 1. maj overlod borgmesterposten til viceborgmester Aage Kjøller. |
Aksel Andresen var medlem af byrådets kasse- og regnskabsudvalg - byens magistrat. I 12 år var han formand for belysningsudvalget herunder de tekniske virksomheder som gas-, elektricitets- og vandforsyning.
Han var den ledende kraft i at få "Dampcentralen" etableret på Sydhavnen i 1945. Det førte til oprettelsen af Bornholms Højspændingsværk, som overtog Dampcentralen. Andresen var formand for højspændingsværket indtil 1970. Han var med til at få lagt øens mange transformerforeninger sammen i selskabet Østkraft, et arbejde der blev videreført af hans afløser på posten, borgmester Hans Pihl. Om højspændingsværket, se HER. |
"Først i 1930erne skubbede Niels Nielsen mig ind i belysningsudvalget efter lokomotivfører Thorsen. Og el-forsyningen fik i de efterfølgende år min meget store interesse. Den skulle bringes i orden, og vi havde nogle forkvaklede forhold mellem de forskellige transformatorforeninger og Rønne. Sammen med daværende elværksbestyrer Knud Schmidt tog jeg den beslutning, at et nyt værk skulle stå klar til Anden Verdenskrig sluttede. Det er det, der senere hen blev til BornholmsHøjspændingsværk., hvor jeg indtil næste år (1970) fortsat er formand". En Elværket, se HER.
"Men jeg må indrømme, at der er visse opgaver jeg er ked af ikke at have nået. Der er bl.a. svømmehallen, en golfbane, flere plejehjemspladser og en rutebilstation, hvor administrationsbygningen nu ligger. Fjernvarmen havde jeg gerne set ført videre. Og så er der gasværket, som er vort smertensbarn. Det er efterhånden blevet for dyrt at producere gas af kul." Om gasværket, se HER. |
Aksel Andresen fortæller selv i et interview til Bornholmeren i forbindelse med hans fratrædelse som borgmester i 1969: "Min plejefar, Andreas Holm, som døde i 1928, kom i 1906 som en af Rønnes første seks arbejderrepræsentanter ind i Byrådet. Han var dengang formand for tømrernes fagforening, og allerede fra drengeårene cyklede jeg sammen med ham rundt på øen til forskellige politiske møder, hvor bl.a. ofte Niels Nielsen var taler. ... Jeg voksede op i et hjem, hvor man var stærkt politisk interesseret. Jeg gik i min plejefars fodspor: blev tømrer og i 1927 formand for tømrernes fagforening. Stærkt støttet af fagforeningskontoret i Rosengade blev jeg så opstillet til byrådsvalget og blev samme år - i 1929 - indvalgt".
"Den dag jeg skal til at forlade Højspændingsværket bliver det vemodigt. Og det er, ærligt indrømmet, også med et vist vemod, at jeg nu må træde ud af Sygehusbestyrelsen. Centralsygehuset har min store interesse. Her er flere sengepladser tiltrængt, vi mangler specialafdelinger, og en større afdeling af det statshospital vi har." Om sygehuset, se HER.
"Men jeg er glad for at vi nåede at få klaret pensionistboligerne i Store Torvegade. Nogle mente at Centralbiblioteket skulle ligge på dette areal, men da havde jeg for længst aftalt med formanden for Boligselskabet af 1942, Holger Lundgren, at der skulle bygges pensionistboliger, som kommunen kunne leje sig ind i." Om Bo42, se HER. |
Herover. Den kommende borgmester Aksel Andresen holder tale i Byrådssalen for forgængeren, N.C. Nielsen (siddende), marts 1961.
|
Kongebesøg 1957. Vi kender den flotte herre til højre, Frederik 9. - i midten senere borgmester Aksel Andresen. Fotograf (?). Bornholms Ø-arkiv.
Frederik 9. hilser på borgmester Aksel Andresen. Hvornår? Formentlig i 1967, hvor Andresen var borgmester. Bag borgmesteren skimtes chefen for Bornholms Marinedistrikt Kaj Nolsøe Bang og politimester Kjalke. Borgmester Andresens arkiv, Bornholms Ø-arkiv.