Sct. Mortensgade 48, matr. 1392 - Forsamlingshus - Højskolehjem - Industrien - Strien
Mandag 13. april 2015 brændte Industrien ned til grunden. Bygningen havde ikke været i brug i flere år og var kondemnabel. Branden var voldsom, den blev opdaget lidt før kl. 21 og var først slukket hen på morgenen. Brandårsag: drengestreger. Se billedet nederst på siden.
1885-1886. Højskoleforeningens sangkor i Rønne, foran Østre Forsamlingshus i Sct. Mortensgade. Foto G. Støckel, Rønne. Bornholms Museum. Østre Forsamlingshus var opført 1884. Billederne fra Østre Forsamlingshus-Højskolehjemmet stammer fra H.P. Jensens samlinger, dels på Bornholms Museum, dels på Bornholms Ø-arkiv. Han var bornholmer, aktiv i højskolebevægelsen, kom til København, hvor han i en del år formand for Københavns Højskoleforening.
Historien om Østre Forsamlingshus og Højskolehjemmet vil man kunne læse i Svend Aage Møllers artikel om de bornholmske højskolehjem (også Aakirkeby og Nexø) i Bornholmske Samlinger 2014.
"Erichsens Have" kaldte man den store have der lå mellem senere Sct. Mortensgade, Lille Madsegade, Dampmøllegade og Pingels Alle. Den tilhørte prokurator og kancelliråd Thomas Erichsen, Laksegade i Rønne, der døde i 1886. Se HER.
Erichsen afhændede haven til det konsortium, der stod bag "Forsamlingshuset i Rönne", der blev opført 1883-1884 efter tegning af Mathias Bidstrup. (Oplysning i Bornholms Ø-arkiv). Til det formål etablerede man Interessentskabet "Forsamlingshusets Have". (Se nedenfor). I 1906 overtog Rønne Haandværker- og Industriforening" Rønne Forsamlingshus. 1917 byggede man en stor veranda til hovedbygningen ud mod haven, men i forbindelse med den store industriudstilling i 1923 opførte man træbygninger, der skulle rumme den store udstilling. En af udstillingsbygningerne blev bevaret.
I 1934 enedes man dog i bestyrelsen om at sælge hele "Industrien" med bygninger og have til værten, restauratør Karl Hansen, som havde været forpagter siden 1918. Iflg. borgmester Niels Nielsen (En By vokser til) var det partiet venstre - og Valgmenigheden - der benyttede Forsamlingshuset i Sct. Mortensgade.
Af datidens aviser fremgår det, at huset blev benyttet til utallige foredrag. Bl.a. 11. juli 1892 - foredrag i Forsamlingshuset i Sct. Mortensgade om kvindesagen. Måske første gang man havde fokus på den på Bornholm? Anne Bruun, 1853-1934, lærer, kvindesagsforkæmper. Født 14.2.1853 i Varde, død 11.7.1934 i Kalundborg. Et meget aktivt menneske, se her. |
Aktien fra Forsamlingshuset i Rønne er/var i privateje på Industrien.
|
Kjöbenhavns og Bornholms Højskoleforenings Udflugt til Frederiksborg og Fredensborg den 3. Juli 1892. Foto Chr. Pedersen, Specialist i Friluftsfotografering, Mathildevej No. 20 Frederiksberg. Gave H.P. Jensen jun. Finsensvej 4. Kbh. F. BM Hist. Afd. 9196/536x37.
Dette billede er særlig interessant, fordi det er et af de meget få, der viser, hvordan ”Forsamlingshuset” så ud. Det er "Københavns Højskoleforenings Besøg hos Bornholms Højskoleforening”. Haven i Rønne, Sct. Mortensgade. Let genkendelig er den hvidhårede og -skæggede herre på bænken til højre, pastor Frederik V. Christensen, 1819-1903. Foto Chr. A. Møller, Rønne.
Love for Interessentskabet "Forsamlingshusets Have", u. år, o. 1887, hvor man overtager den store have efter Thomas Erichsen, Erichsens Gård i Rønne.
|
Billedet her er fra Karen Larsens fotoalbum. Hun var ansat som bestyrerinde på Højskolehjemmet fra 1902 og her er hun fotograferet i 1901 eller 1902 med sine to små sønner, Ejnar, f. 1895 og Holger, f. 1897. De står i den træveranda, der da vendte ud mod haven og som også ses på billedet med besøget af Københavns Højskoleforening.
|
Martin Andersen Nexøs forfatterkarriere blev måske grundlagt på "Industrien"
Før Karen Larsen kom til, blev højskolehjemmet i Rønne ledet af Karen Holm, som fik stor betydning for Martin Andersens Nexøs liv (1869-1954):
"Første etape i opbruddet blev at flytte til Rønne, hvor den unge Martin blev uddannet som skomagersvend. Efter endt uddannelse var der imidlertid ikke arbejde at få, så den unge skomager var lige vidt. Så sker der imidlertid noget afgørende, som Nexø morsomt, veloplagt og måske lettere mytologiserende skildrer som lidt af et spring. Den unge Martin har været i byen med en pige, som han vil omfavne, men opdager da til sin rædsel, at hun er pukkelrygget. Det får ham til at flygte ved at springe over en mur til en have. |
Rønne Forsamlingshus fungerede som højskolehjem i en årrække omkring 1900. Karen Larsen, (hun ses her i Højskolehjemmets have med sine to sønner o. 1905) var bestyrerinde på Højskolehjemmet samtidig med at hun drev pensionat på stedet.
Det viser sig, at han er sprunget lige lukt ind i Rønne Højskolehjems have og en sommerfest, hvor han hjerteligt modtages af den moderlige og venlige bestyrerinde, og snart optages han i det grundtvigske fællesskab. Højskolehjemmets førstekvinde foranlediger således, at den unge skomagersvend optages på Bornholms Folkehøjskole i Østermarie, hvor han får opholdet gratis mod at passe skolens kakkelovne." Det skete i begyndelsen af 1890erne.
(Kilde: Den store danske). |
To billeder af Karen Larsen, bestyrer af højskolehjemmet 1901-1910 og hendes hjælpere. Det er sønnen Ejnar med en hund i favnen. De er fotograferet i haven der hørte til Forsamlingshuset og Højskolehjemmet. ES.
Programmer til bornholmske viseaftener i "Østre Forsamlingshus". Kantor Hans Johansens samlinger af viser og sange blev trykt i Bornholmske Samlinger 1908- 1914. Fx. nr. 80: "Vaggeviza": "Vizzeliroa bællijn i sæun. Vizzeliroa bællijn i sæun. Lul-la, lul-la, lul-la, lul-la-Lul-la, lul,la, lul,la, lul-la". Viser indsamlet i det bornholmske sprog og med musikken noteret ned i noder. Det var nyt dengang - og har givet samlet mange mennesker. Hans Johansen var selv dirigent for Bornholmerkoret. Bornholms Ø-arkiv 1978-12.
"Industri og Landbo-Kaféen". Fra Industriens Have 1917, med den nye trætilbygning, foto Th. Yhr. Foto Bornholms Museum.
Den store industriudstilling i 1923
Christian X og Dronning Alexandrine ved åbning af Håndværker og Industriudstillingen i Rønne. Yderst til venstre amtmand på Bornholm 1921-1931, Ove Koefoed. 1923 (Rønne Haandværker- og Industriforenings Udstilling for Bornholm 29. Juni - 29. Juli 1923. Beretning udgivet af Forretningsudvalget, Udarbejdet af Fr. Soltau [1924]).
|
Den sidste Håndværker og Industriudstilling på Bornholm blev vist i Industriens lokaler i 1923. Se flere billeder fra udstillingen HER.
Ca. 40.000 mennesker så udstillingen, som dog ikke blev nogen økonomisk succes. Det blev den sidste industriudstiling på Bornholm, tiden var løbet fra den form for arrangementer. |
Dette lille "traditionelle" bornholmske bindingsværkshus blev opført til Industriudstillingen i 1923 i Industriens have. Det blev efterfølgende flyttet til Bornholms Museums grund og genopsat. Det er stadig bevaret og det lille hus har i årtier fungeret som et lille konserveringsværksted.
Vang Stenhuggerier ved Holm & Strøyberg. Udstilling i Dampmøllegade, Rønne. (husene overfor har nr. 10 og 12, findes stadig). Industriens Have mundede ud i Dampmøllegade, idet man havde den grund, hvorpå der senere blev bygget Brandstation. Formentlig fra 1923 i forbindelse med Håndværker- og Industriudstillingen på Industrien. Foto Th. Yhr, Rønne.
I følge "Rønne Haandværker og Industriforening"s jubilæumsskrift 1912 (50 års jubilæum), overtog foreningen i 1906 Rønne Forsamlingshus med nabogrunde, som det fremgår af Mathias Bidstrups tegning herunder. Det hele blev solgt i 1934 til restauratør Karl Hansen og arealet ud mod Dampmøllegade blev siden solgt fra som Brandstation.
Tegning af Industriens grund, Mathias Bidstrup 1915. På det skraverede område står "Selskabslokaler". Området var ejet af Rønne Haandværker - og Industriforening fra 1906. Jorden (eller en del af den) havde tidligere tilhørt prokurator Thomas Erichsens, Erichsens Gård i Laksegade 7. BØA 1981-15.
Selskabslokaler
1920. Her er et herligt eksempel på anvendelsen af Industriens store, pragtfulde have og selskabslokalerne. Det er Erling Juul-Pedersens billede, og han fortæller: Billedet er taget i Industriens Have i forbindelse med vore oldeforældres guldbryllup den 29. juni 1920. I baggrunden ses Valgmenighedskirken som vores oldeforældre var knyttet til. På billedet ses i midten, nr. 4 og 5 fra venstre, guldbrudeparret, Sine Rasmine Nielsen, 1844-1924 og Peder Hansen, 1845-1925 samt deres børn og børnebørn samt øvrige nære familie.
Der er dækket op til Bornholms Elforbund jubilæumsmiddag på Strien i 1939. Foto Elforbundet,
Brandstationen med Industrien som nabo mod nord. 1949. Sylvester, Det Kgl. Bibliotek.
1949. Restauratør Karl Hansen og hans hustru, der havde købt selskabslokalerne i 1934, solgte eller overdrog stedet til sønnen Jens Frederik Rønne-Hansen i 1949.
I 1950erne havde Rønne Skytteforenings 1. kreds indendørs skydebaner, 15 meter salonskydning, i Industriens store sal - hver søndag og onsdag aften i vintersæsonen. Skydeskiver med kuglefang var under scenegulvet. Lokalerne blev også benyttet til større udstillinger og forskellige arrangementer. Industrien er blevet brugt til alt muligt, fra Kløckers danseskole, Vikings andespil til Socialdemokratiets juletræsfester. Osv. Fra 1960erne blev der spillet meget pigtrådsmusik på "Industrien" i samarbejde med klubben "Rønne popklub". The Vanguards blev husorkester og der kom op mod 500 til koncerterne. 1967 solgte Jens Frederik Rønne-Hansen til Karen og Ingvar Gravsen. De solgte i 1977 til Ole Nilsson. 1981 blev stedet for første gang benyttet som diskotek. |
1986. 1982 købte Karen og Ingvar Gravsen stedet igen på tvangsauktion og efter endnu et ejerskifte overtog Sverre Bay "Strien" i 1986.
Nu fungerede stedet med jazzmusik i Sverres Swing Café, værelser i Sverres Small Hotel og selskaber, møder og bankospil i Sverres Selskabslokaler. 1995 solgte Sverre Bay Strien og efterfølgende havde forskellige diskoteker til huse i Sct. Mortensgade: Sølvknappen, Sputnik, Den røde Baron, Diskotek Moonlight og Klub One. 2007 blev ejendommen overtaget af et sjællandsk ejendomsselskab KHAP ApS. I maj 2013 havde Klub One sin sidste weekendfest med happy hour fredag og lørdag for at få solgt ud af lageret. (Kilde: bl.a. Henrik Nielsen, Bornholms Tidende 18. april 2015.) |
Fra Sverres Swingcafé til spektakulært bål i april 2015
"Sverres Swing Café" og Hotel. Strien, Industrien, Østre Forsamlingshus mv. Sct. Mortensgade 48, Rønne. Foto 1989, Anita Corpas for Dagbladet Bornholmeren. Anita Corpas, en kreativ fotograf, gerne med "skæve" og gode ideer.
Lyt til Sverres Swing Café anno 1991. Se HER. |
Kært barn har mange navne. Strien har også heddet: Østersø Varietéen (begyndelsen af 1970erne), Den røde baron, Moonlight, Club One, Sølvknappen (da Sølvknappen på Torvet brændte), Sputnik.
|
Foto tv. BM Mads Kristoffersen/Bornholms Tidende. "Restaurant Strien". 1986. "Strien solgt". Foto BM/Bornholms tidende.
En spektakulær afslutning på en bygnings 130 år lange liv. Et af de flotte fotos af den voldsomme brand. Tak til fotografen, Keld Kofoed Hansen, for lån af et superbillede. Industrien brændte ned til grunden 13. april 2015. - Se mere HER