Nørregade Også billeder af bombardementerne HER
Nørregade 1. Nu er vi lige gået ud af den port, vi anede til venstre på forrige billede. Ude på Nørregade, hvor vi står, har vi et godt kig hen på Torvet. Der er byggearbejder i gang, det er arkitekt Kay Fiskers Handelsbank ved Krystalgade, der er ved at blive opført. Vi ser den halvvalmede gavl på byfoged Pingels Gård. Der er kælder under gavlen og de to tilstødende bindingsværksfag - og vi så nedgangen til kælderen i gården på det forrige billede (på Store Torv 2). Der er de gammeldags firrammede vinduer i bindingsværkslængen, men ”moderne” rammer i den grundmurede gavl. Foto Hugo Matthiessen, Nationalmuseet.
Vi står ikke langt fra det gamle rådhus på Store Torv og kigger mod nord, op ad Nørregade. Der er mange butikker, ”Jens Holms Kjödudsalg”, en smørforsyning, Hans P. Pedersens grøntforretning, ”Cykler Reparations Værksted”, købmand J.N. Kløcker i Nørregade 7 med Bornholms Kafferisteri og Thehus. Og det vi ikke kan se umiddelbart: købmænd, bagere og en enkelt bogtrykker ved siden af Indre Missions bygning, ”Emmaus”., som vi aner til venstre i billedet som et gavlhus, der skyder sig lidt frem i fortovet. Endnu længere ude er der mange små enfamiliesrækkehuse. Fotografen har stillet sig op nærmest i rendestenen, og folk på gaden følger interesseret med.
|
Det samme kik i dag - der er ikke bevaret noget på venstre side af
Nørregade. Der faldt bomber både i den karré og i Rolighedsgade bag ved den gamle gaslygte, som ses på samme sted på begge billeder. Venstre side af gaden blev ryddet i årene efter krigen. Bornholms Tidendes store bygning (hvor tidligere bogtrykker Kieffer havde til huse) blev indviet i 1952 og Indre Missions bygning og en boligejendom imellem blev revet ned i begyndelsen af 1970erne for at give plads for en trykkerihal. Ejendommen til højre (hvor der nu er ejendomsmægler) med Rådhus-teatret (biografen) blev indrettet i 1923 . Ombygget i 1937 og igen i 1952. Fotos: Th. Yhr 1890erne og Niels-Holger Larsen 2009. |
Stereoskopbillede af Chr. A. Møller i Sct. Mortensgade. Nørregade set fra Store Torv med Jens Holms "Kjödudsalg". 1890erne? Det er en kontaktkopi af en glasplade, og 3-D effekten vil kun fremkomme, hvis de to billeder monteres modsat.
Det er det samme kig som ovenfor, Nørregade set mod nord, med Jens Holms "Kjödudsalg". Man aner Kapellet i baggrunden.
Nørregade 8, Rønne. Syv fag foruden portfaget, hvor halvdelen så inddrages i boligen i nyere tid. Der står 1821 over kvisten. Det kan godt passe bortset fra vinduerne, der må være blevet udskiftet. Fotografisk postkort o. 1920. Tilhører Henrik Hartvig Poulsen.
Nørregade 6, 1931. Ejendommen med den karakteristisk og fine lille kvist med buet tag, næsten i tagudhænget. Den velproportionerede bygning er stadig bevaret. Foto H.P. Holm. Bornholms Ø-arkiv.
Nørregade 6, grosserer F. Stenders ejendom, tidligere ejet af grosserer og konsul Th. Rübner Wissing. Kåre Rasmussen, 1931.
Bageriet i Nørregade. Se mere om det HER.
Bageriet i Nørregade 12. På hjørnet af Rolighedsgade. 1970erne. Foto på Bornholms Ø-arkiv.
Krydset Nørregade, Rolighedsgade, Møllegade 1960erne. Emaus i Nørregade er stadig bevaret. Bl.a. fra "Bornholms Tidendes" yngre dage. Foto fra Rønne Kommune. BM.
Nørregade - Integade. Gaden Integade blev sløjfet efter bombardementet 1945. Ejendommen her (ses midt på billedet herover) er Nørregade 14, matr. 566. Det er stadig bevaret og ligger ud mod en lille plads, der samler Nørregade, Møllegade og Rolighedsgade, lige overfor Bornholms Tidende. Ukendt fotograf. BM.
1945. To billeder fotograferet efter bombardementet i maj 1945. Se kort over ødelæggelserne HER.
Nørregade i Rønne efter bombardementet 1945. Kieffers Bogtrykkeri og Indre Missions kirke havde til huse her. Husrækken til venstre blev delvis ryddet og her er nu Bornholms Tidendes ejendom nærmest kirken. Til højre er det samme husrække set fra bagsiden. Den høje skorsten tilhørte bageriet på hjørnet af Rolighedsgade. Fotos fra Bornholms Museum.
Nørregade 7, Rønne. Købmand Mogens Engell, omkring 1940. Samlingnhl. Foto til højre: efterfølgeren, købmand Henning P. Jensen, i ny forretning efter bombardementet, ca. 1953. Arkitekthjælpens foto. Bornholms Ø-arkiv.
Billedet til højre viser "Emaus" Indre Mission i Nørregade, som slap for sovjetrussiske
bomber i 1945, men først i 1970erne blev erhvervet af Bornholms Tidende, nedrevet og erstattet af en trykkerihal. |
Nedrivning af Emaus i Nørregade. Bygningen blev revet ned først i 1970erne. "I 1884 opførtes Indremissionshuset Emaus efter Tegning af Skoleinspektør A. Hjorth i Rønne". Oplysning Mathias Bidstrup, Bornholms Ø-arkiv. Billedet tilhører Jens Aage Kæmpe Jensen.
|
Foto Jens Aage Kæmpe Jensen. Her med Bornholms Tidendes Trykkerihal.
Bornholms Tidende i Nørregade. Jubilæum - 1960erne (?). Foto Algot, Bornholms Museum.
Nørregade, omkring 1937. Magstrædehjørnet ved det hvide vindue i gavlen til venstre. Huset med gavlen til Nørregade (nr. 21, Magstræde 5) yderst til venstre er væk, her har Bornholms Tidende nu en parkeringsplads. (Papirer fra denne ejendom på BØA 1980-30). Foto tilhører Jens Aage Kæmpe Jensen
Hjørnet af Magstræde og Nørregade, måske omkring 1930 (?). Bygningerne i Nørregade med gesimsbåndene under vinduerne findes stadig, det gør fire fag af det syvfagshus, vi ser midt i billedet også, medens hjørnet og nabobygningen i Magstræde er revet ned, måske for at skabe en lille plads på stedet. Foto tilhører Jens Aage Kæmpe Jensen.
1972. Vejregulering Jens Aage Kæmpe Jensen har en serie billede, både af nedrivningen af Emaus - og af den lille ejendom på hjørnet af Nørregade og Magstræde.
Vejregulering 1975. Fotos tilhører Jens Aage Kæmpe Jensen.
Vejregulering 1975. Jens Aage Kæmpe Jensen.
Nørregade, ca. 1937 med rendesten og rendestensbrædter. Hafniahus i baggrunden blev bygget 1934-1937. Huset til højre (som er den ene del af et endnu eksisterende dobbelthus), bag gaslampen, må være et af dem, der er bygget af bygmester Chr. A. Wang. Foto tilhører Jens Aage Kæmpe Jensen.
|
Billederne viser den nordligste del af Nørregade før og efter Anden Verdenskrig. Den høje toetages bygning er Nørregade 34-36 opført efter krigen og tegnet af Arkitekthjælpen v. arkitekt Willy Hansen.
Sidst i 1940erne tilhørte den Møbelhandler Poul M. Jensen. Genopbygning efter krigen. Foto Bornholms Museum. |